Stofzuigen

Stofzuigen: een klus die elke week weer terug komt

Stofzuigen is een klus die in elke huishouding minimaal een keer per week gedaan moet worden. Veel mensen ervaren stofzuigen als een vervelende bezigheid maar als men er op een andere manier tegenaan kijkt, wordt het misschien toch leuk. 
Met stofzuigen haal je al het losse vuil en stof van de vloer en ziet het er al een stuk opgeruimder uit. Een opgeruimd huis zorgt voor een prettige woonomgeving.
Tijdens het stofzuigen kun je met een los borsteltje ook de meubels afstoffen en verdwijnt het stof direct in de stofzuigerzak. Zo gaat het schoonmaken een stuk sneller.
Met stofzuigen haal je allerlei stofjes weg die allergische reacties bij mensen kunnen veroorzaken. Heeft u zelf iemand in huis die allergisch is voor stof dan is een stofzuiger met een hepa filter ideaal.

Stofzuigen: Goed gereedschap is het halve werk 

Dat stofzuigen een vervelende klus kan zijn dat weten we inmiddels maar wanneer je zorgt dat alle onderdelen aan de stofzuiger in orde zijn dan scheelt dat al een hoop ergernis. Hoe irritant is het dat tijdens het stofzuigen je stofzuigerbuis uit elkaar valt of dat de stofzuigervoet kapot is. Zelfs een kapotte stofzuigerslang is te repareren. Stofzuigen met een overvolle stofzuigerzak is ook niet aan te raden. Kijk regelmatig of de stofzuigerzak al vol is en vervang deze tijdig. Vergeet ook de filters niet na te kijken. Wanneer een filter vol is dan kan de stofzuiger niet goed stofzuigen en kan dat zelfs de levensduur van de stofzuiger verkorten.Stofzuigen

Stofzuigen: hoe doe ik het juist?

Deze tips zijn afkomstig van de arbo voor een juiste werkhouding:

 • Sta in een stabiele voetenstand.
 • Ga bij het stofzuigen onder laag meubulair op een of twee knieën zitten en doe dit niet langer dan 30 seconden.
 • Werk recht voor het lichaam.
 • Maak rustige slagen.
 • Duw niet op de stofzuiger.
 • Voorkom een voorovergebogen romp door kleinere slagen te maken of door met de slang mee te bewegen door het lichaamsgewicht van de ene op de andere voet te verplaatsen.
 • Gebruik de onderste hand als begeleider (stuur de stang), de stang schuift door deze hand heen en weer.
 • Houd de elleboog van de werkende arm dichtbij de romp. Ook tijdens de terughaalbeweging niet te ver naar achteren doorbewegen met de armen.
 • Houd de pols in de middenstand dus niet gebogen.
 • Knijp niet in de stang.
   

Nuttige informatie:

Wat is het verschil tussen papieren- en microfiber stofzuigerzakken?
Kan ik mijn stofzuigerslang repareren?
Welke stofzuigervoet kan ik het beste gebruiken?
Hoe weet ik welke maat stofzuigeronderdelen ik nodig heb?